Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


homepage

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
homepage [2021/05/19 17:00]
admin
homepage [2021/05/19 17:58] (huidige)
admin
Regel 1: Regel 1:
 +~~Title: Wilhelmus | Het Volkslied | Achtergrond & Geschiedenis ~~
 +
 +
 Wilhelmus is een naam die elke Nederlander wel kent. Het is namelijk de naam van ons volkslied! Echter stopt voor veel mensen de kennis daar. Waar komt de tekst bijvoorbeeld vandaan en wie heeft het geschreven? Voor een lied met zoveel betekenis lijkt het ons leuk om dit eens onder de loep te nemen. Daarom vertellen we je hier alles over de herkomst van het lied en nog veel meer geschiedenisfeitjes over Willem van Nassau.   Wilhelmus is een naam die elke Nederlander wel kent. Het is namelijk de naam van ons volkslied! Echter stopt voor veel mensen de kennis daar. Waar komt de tekst bijvoorbeeld vandaan en wie heeft het geschreven? Voor een lied met zoveel betekenis lijkt het ons leuk om dit eens onder de loep te nemen. Daarom vertellen we je hier alles over de herkomst van het lied en nog veel meer geschiedenisfeitjes over Willem van Nassau.  
  
Regel 21: Regel 24:
 **Couplet 1** **Couplet 1**
  
-Wilhelmus van Nassouwe \\+''Wilhelmus van Nassouwe \\
 ben ik, van Duitsen bloed, \\ ben ik, van Duitsen bloed, \\
 den vaderland getrouwe \\ den vaderland getrouwe \\
Regel 28: Regel 31:
 ben ik, vrij, onverveerd, \\ ben ik, vrij, onverveerd, \\
 den Koning van Hispanje \\ den Koning van Hispanje \\
-heb ik altijd geëerd. \\+heb ik altijd geëerd.”''
  
 ‘Duitsen bloed’ betekend in de context van de tijd dat het lied geschreven is dus gewoon Nederland. Duits was namelijk de verwijzing naar het grondgebied wat tegenwoordig zowel Nederland als delen van Duitsland is.  ‘Duitsen bloed’ betekend in de context van de tijd dat het lied geschreven is dus gewoon Nederland. Duits was namelijk de verwijzing naar het grondgebied wat tegenwoordig zowel Nederland als delen van Duitsland is. 
Regel 38: Regel 41:
 Opvallend is de link die gelegd wordt met de Bijbelse koning David, in het **achtste couplet**: Opvallend is de link die gelegd wordt met de Bijbelse koning David, in het **achtste couplet**:
  
-“Als David moeste vluchten, voor Sauel den tiran, +''“Als David moeste vluchten, voor Sauel den tiran, \\ 
-zo heb ik moeten zuchten, als menig edelman. +zo heb ik moeten zuchten, als menig edelman. \\ 
-Maar God heeft hem verheven, verlost uit alder nood, +Maar God heeft hem verheven, verlost uit alder nood,\\ 
-een koninkrijk gegeven, in Israël zeer groot.”+een koninkrijk gegeven, in Israël zeer groot.”''
  
 ===== Het verhaal achter de melodie van het Wilhelmus ===== ===== Het verhaal achter de melodie van het Wilhelmus =====
Regel 60: Regel 63:
  
 ===== FAQ’s ===== ===== FAQ’s =====
- +<hidden Hoe lang is Wilhelmus al ons volkslied?>
-**Hoe lang is Wilhelmus al ons volkslied?** +
 Hoewel de tekst al bestaat sinds 1570, is het Wilhelmus pas officieel het volkslied sinds 1932. Hoewel de tekst al bestaat sinds 1570, is het Wilhelmus pas officieel het volkslied sinds 1932.
 +</hidden>
  
-**Wie heeft het Wilhelmus geschreven?** +<hidden Wie heeft het Wilhelmus geschreven?>
 Wie het Wilhelmus heeft geschreven is nog steeds onduidelijk. Veel mensen schrijven de tekst toe aan Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, een belangrijke raadgever van willem van oranje. Echter kwam het Meertens Instituut in 2016 ook met een nieuwe mogelijke schrijver van het lied: de dichter Petrys Datheen. De beste man was namelijk aanwezig bij een strijd in Chartres waar een spotlied werd geschreven dat bestaat op dezelfde melodie als het huidige Wilhelmus. De naam van dat lied was “O la folle entreprise du prince de Condé”.  Wie het Wilhelmus heeft geschreven is nog steeds onduidelijk. Veel mensen schrijven de tekst toe aan Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, een belangrijke raadgever van willem van oranje. Echter kwam het Meertens Instituut in 2016 ook met een nieuwe mogelijke schrijver van het lied: de dichter Petrys Datheen. De beste man was namelijk aanwezig bij een strijd in Chartres waar een spotlied werd geschreven dat bestaat op dezelfde melodie als het huidige Wilhelmus. De naam van dat lied was “O la folle entreprise du prince de Condé”. 
 +</hidden>
  
-**Wanneer is het Wilhelmus geschreven?** +<hidden Wanneer is het Wilhelmus geschreven?**>
 Het lied werd hoogstwaarschijnlijk ergens geschreven tussen 1569 en 1572. De huidige melodie van het Wilhelmus werd pas gecomponeerd in 1626. Het lied werd hoogstwaarschijnlijk ergens geschreven tussen 1569 en 1572. De huidige melodie van het Wilhelmus werd pas gecomponeerd in 1626.
 +</hidden>
  
-**Waar komt de melodie van het Wilhelmus vandaan?** +<hidden Waar komt de melodie van het Wilhelmus vandaan?>
 De melodie is waarschijnlijk ontstaan tijdens de strijd in de Franse stad Chartres in 1568. De melodie hoorde toen bij een spotlied dat werd geschreven aan het adres van de Franse protestanten. De melodie is sinds die tijd wel wat veranderd, hij is namelijk langzamer gemaakt. De nieuwe melodie werd voor het eerst gepubliceerd in Adriaen Valerius’ Nederlandstsche Gedenck-clanck. De melodie is waarschijnlijk ontstaan tijdens de strijd in de Franse stad Chartres in 1568. De melodie hoorde toen bij een spotlied dat werd geschreven aan het adres van de Franse protestanten. De melodie is sinds die tijd wel wat veranderd, hij is namelijk langzamer gemaakt. De nieuwe melodie werd voor het eerst gepubliceerd in Adriaen Valerius’ Nederlandstsche Gedenck-clanck.
 +</hidden>
  
-**Welke coupletten van het Wilhelmus worden meestal gezongen?** +<hidden Welke coupletten van het Wilhelmus worden meestal gezongen?>
 Het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus worden het meeste gezongen. Het lied heeft in het totaal maar liefst 15 coupletten.  Het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus worden het meeste gezongen. Het lied heeft in het totaal maar liefst 15 coupletten. 
 +</hidden>
  
  
homepage.1621436455.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2021/05/19 17:00 door admin